Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Tendința de a utiliza cantități imense de apă in fracturarea hidraulica anunță dezastrul

Ştiri » Tendința de a utiliza cantități imense de apă in fracturarea hidraulica anunță dezastrul

2014-02-10 19:53

http://www.commondreams.org/headline/2014/02/05-9

Un nou studiu demonstrează că avântul fracturării are loc în zone care nu-și permit să piardă rezervele prețioase de apă.

de Jon Queally

Aproape jumătate (47%) din sondele din Statele Unite exploatează în regiuni cu o problemă a apei mare sau foarte mare. Aceasta înseamnă că mai mult de 80 de procente din apa disponibilă anual sunt deja repartizați utilizatorilor municipali, industriali și agricoli din aceste regiuni. (Sursa: Ceres)

 

Ironia fracturării: Distruge resursa naturală de care are nevoie cel mai mult. Tragedia pentru cei care locuiesc în apropierea operațiunilor de fracturare: Acea resursă naturală este rezerva de apa proaspătă și tot mai rară de care depind și ei.

Iar fracking-ul- sau fracturarea hidraulică- nu doar că necesită cantități enorme de apă proaspătă indiferent unde are loc. Un nou studiu lansat miercuri [5 februarie 2014] a descoperit că majoritatea locurilor unde această controversată tehnologie de foraj este cea mai răspândită sunt aceleași regiuni unde se găsește din ce în ce mai puțină apă.

Suprapuneți regiunile unde are loc cea mai mare parte a fracturării în America de Nord cu locurile care resimt cele mai îngrijorătoare și mai persistente probleme cu resursele de apă și imaginea care rezultă de aici devine o alarmă pe măsură ce politicienii și industria combustibililor fosili continuă să sprijine expansiunea fracturării drept salvatoare pentru suferința energetică a Statelor Unite și Canadei.

Potrivit raportului, Fracturarea hidraulică și presiunea apei: cererea de apă potrivit statisticelor (pdf), realizat de rețeaua non-profit de investitori, Ceres, o mare parte din activitatea de fracturare pentru petrol și gaze atât din Statele Unite cât și din Canada are loc în „regiuni aride, cu probleme de apă, ducând la riscuri importante și pe termen lung în ceea ce privește furnizarea de apă”, care vor avea un impact puternic negativ asupra ecosistemului local, al comunităților și a oamenilor care locuiesc în apropiere.

„Fracturarea hidraulică își mărește presiunile competitive pentru apă în unele din regiunile cele mai lipsite de apă și mai chinuite de secetă din țară”, a precizat președintele Ceres, Mindy Lubber, anunțând studiul Fracturarea hidraulică și presiunea apei: cererea de apă potrivit statisticelor. „În afară de comenzile rigide privind utilizarea apei și a practicilor perfecționate la fața locului, nevoile pentru apă ale industriei sunt în multe regiuni în curs de a se lovi de ceilalți utilizatori de apă, în special agricoli și municipali.

Richard Heinberg, partener senior al Post Carbon Institute cu sediul în California și autor al lucrării recente despre „promisiunea falsă” a industriei fracturării, spune că ironia descoperirilor studiului „ar fi savuroasă, dacă n-ar fi atât de terifiantă.”

„La nivel național”, potrivit lui Heinberg, „doar 50% din apa reziduală a fracturării este reciclată. Miliarde de galoane de apă proaspătă sunt în continuare luate anual din râuri, cursuri de apă și puțuri pentru acest scop și- după ce este iremediabil poluată- această apă sfârșește în cele din urmă injectată în puțuri adânci de stocare. Acest lucru înseamnă că nu mai este disponibilă pentru ciclul hidrologic care susține toată viața terestră.”

Studiul a apelat la datele industriei înfățișând amănunțit utilizarea apei la 39 294 de sonde petroliere și de gaz din ianuarie 2011 până în mai 2013 și a comparat această informație cu „hărțile care indică zonele cu probleme de apă” realizate de Institutul pentru Resursele Globale (WRI).

Ce a descoperit:

Peste 55% dintre sondele de fracturare hidraulică se află în zone afectate de secetă și 36% se suprapun unor regiuni cu o diminuare semnificativă a apei subterane: de o importanță cruciala printre acestea, California, care se află într-o zona atinsa de seceta de mult timp și Texas, care găzduiește cea mai mare concentrație a industriei energiei din șist și de fracturare hidraulică din Statele Unite.

Mai exact:

În Texas, care include acțiunile în curs rapid de dezvoltare Eagle Ford și Permian Basin, mai mult de jumătate (52%) din sonde se aflau în zone cu probleme de apă mari sau foarte mari. În Colorado și California, 97% , respectiv 96% din sonde se aflau în regiuni cu probleme mari sau foarte mari de apă. Tendințe aproape comparabile au fost descoperite și în New Mexico, Utah și Wyoming.

Printre sutele de companii de fracturare hidraulică a căror utilizare a apei a fost evaluată, cele cu cea mai mare expunere la riscul de furnizare a apei sunt Anadarako (APC), Encana (ECA), Pioneer (PXD) și Apache (APA). Multe dintre sondele fracturate de fiecare din aceste companii se află în regiuni cu probleme mari sau foarte mari de apă. Primii trei furnizori de servicii, Halliburton (HAL), Schlumberger (SLB) și Baker Hughes (BHI), au manevrat circa jumătate din cantitatea de apă folosită pentru fracturarea hidraulică la nivel național și se află în fața riscurilor de furnizare a apei.

Deși utilizarea apei pentru fracturarea hidraulică este adesea mai mică de 2% din cererile pentru apă ale statului, impacturile pot fi mai mari la nivel local, uneori depășind cantitatea de apă folosită de toți locuitorii unui district.

„Este un semn de trezire”, a precizat pentru The Guardian, profesorul James Famiglietti, hidrolog la UC, Irvine. „Înțelegem că avem nevoie, ca țară, de mai multă energie dar este timpul să avem o discuție despre impacturile care există și să facem tot ce putem mai bine ca să încercăm să minimizăm orice prejudiciu.”

„Ironia ultimelor descoperiri”, a explicat Heinberg într-un e-mail către Common Dreams, se bazează pe faptul că „mare parte din avântul fracturării își are centrul în partea de vest a Statelor Unite- Texas, Oklahoma, Colorado și California- care se întâmplă să fie în curs de deșertificare, cel mai probabil ca rezultat al schimbării climei. Iar această schimbare a climei, în schimb, are loc deoarece ardem combustibili fosili ca petrolul și gazul natural.”

Heinberg a observat că raportul Ceres este în mare parte scris din punctul de vedere al companiilor petroliere și de gaz- utilizând mare parte din datele lor- și îndreptat către cei care ar putea investi sau ar dori să investească în prelungirea sau răspândirea industriei. Însă, a indicat el, prezentarea detaliată a problemelor tot mai mari ale industriei și ale investitorilor săi în ceea ce privește furnizarea apei pentru operațiunilor lor este foarte valoroasă pentru cei care se opun fracturării.

„În California, unde locuiesc eu”, a precizat el, „resimțim o secetă de 500 de ani. Industria viticolă de aici din districtul Sonoma riscă dezastrul. Fermierii din Central Valley se gândesc dacă să mai planteze sau nu anul acesta. Faptul că guvernatorul democrat al Californiei [Jerry Brown] dorește să cheltuiască puțina apă pe care o avem pe fracturare- ceea ce va înrăutăți și mai mult problemele noastre climatice- face ca acest raport să fie înspăimântător de relevant.”

 

 

Traducerea de Alina Vizitiu


 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii